Responsive Menu
Add more content here...
Eten & Drinken

De culinaire invloed van de nabijgelegen steden en regioʼs op Alicante

De culinaire invloed van de nabijgelegen steden en regioʼs op Alicante

Alicante, gelegen aan de prachtige Costa Blanca, is een culinaire bestemming pur sang. In deze bruisende stad komen invloeden vanuit diverse nabijgelegen steden en regio’s samen, wat resulteert in een divers en smaakvol culinair landschap. Als fervent liefhebber van de Spaanse keuken kan ik je vanuit mijn eigen ervaring vertellen over de culinaire invloeden die je kunt proeven in Alicante.

Valenciaanse keuken

De Valenciaanse keuken, afkomstig uit de nabijgelegen regio Valencia, heeft een sterke invloed op de gerechten die je in Alicante kunt proeven. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde paella, een rijstgerecht met diverse ingrediënten zoals vis, vlees en groenten. Ook de heerlijke Valenciaanse sinaasappels en de zoete turron zijn populaire lekkernijen die je overal in Alicante tegenkomt.

Een andere typisch Valenciaans gerecht dat je zeker moet proberen in Alicante is de fideuà, een soort paella maar dan gemaakt met pasta (fideos) in plaats van rijst. De combinatie van zeevruchten, vis en pasta zorgt voor een ware smaakexplosie op je bord.

Mediterrane invloeden

Door de ligging aan de Middellandse Zee worden in Alicante ook veel gerechten met verse vis en schaaldieren geserveerd. Denk aan gegrilde sardientjes, gamba’s a la plancha en calamares a la romana. Deze heerlijke gerechten zijn vaak eenvoudig bereid, maar barsten van de smaak dankzij de verse ingrediënten.

Daarnaast vind je langs de kust van Alicante vele gezellige strandtentjes waar je kunt genieten van tapas met een Mediterraans tintje. Denk aan patatas bravas, pulpo a la gallega en pan con tomate. Deze smaakvolle hapjes in combinatie met een glas sangria of een koude cerveza maken je culinaire ervaring in Alicante compleet.

Moorse invloeden

De Moorse overheersing van Spanje heeft ook zijn sporen achtergelaten in de culinaire tradities van Alicante. Zo vind je in de stad nog steeds gerechten met invloeden uit de Arabische keuken, zoals tajines en couscous. Ook de zoete lekkernijen, zoals baklava en turron, zijn geïnspireerd op de Moorse tradities.

Daarnaast zie je in de architectuur van Alicante nog duidelijk de Moorse invloeden terug, wat zorgt voor een bijzondere sfeer tijdens het dineren in de stad. De combinatie van historie en gastronomie maakt Alicante tot een unieke culinaire bestemming.

Conclusie

Alicante is een stad waar culinaire invloeden uit diverse steden en regio’s samenkomen en zorgen voor een smaakvolle en gevarieerde eetervaring. Of je nu houdt van paella, verse visgerechten of Arabische lekkernijen, in Alicante is er voor ieder wat wils. Laat je smaakpapillen verwennen en geniet van al het lekkers dat deze Spaanse stad te bieden heeft!

You may also like...